dinsdag 5 januari 2010

Bieten

Gegratineerde bieten

Verwarm de oven voor op 170 cº. Maak een smeuïge aardappel puree met knoflook, bedek hier de bodem van een oven schaal mee. Leg er dakpans gewijs plakjes biet over, bestrooi met gesnipperde ui (de Polen doen hier nog een laag hard gekookt ei over) bedek met béchamel waar eventueel een eidooier aan toe gevoegd wordt. Strooi er voor een knapperige korst paneermeel en vlokjes boter over. Bak in ca. 15 minuten goudbruin.

 

Bonen-bieten soep

Kook borlotti of andere bonen in groente bouillon met extra rozemarijn, voeg halverwege in reepjes gesneden bieten toe en kook tot ze gaar zijn. Fruit ondertussen flink wat knoflook goudbruin met wat rozemarijn en op het laatst pitloze olijven.Pureer dit met de staafmixer of keukenmachine, en laat mee verwarmen met de soep P/Z . Desgewenst vermicelli oid. meekoken na het pureren.Serveer met geraspte parmesan.

 

‘Carpaccio’

De rauwe bietjes (liefst Chioggia) dwars in dunne plakken snijden zodat de ”tekening” mooi zichtbaar blijft. Schik de plakken op een bord, zoals bij carpaccio en besprenkel met kleurloze ( bv.cider of witte wijn) azijn, lekkere olijf olie, zeezout en peper. Eventueel een toefje rucola in het midden.

 

Soep van geroosterde biet

Verwarm de oven voor op 190cº, giet wat olijfolie in een ovenschaal doe de bieten met wat P/Z in de schaal en haal ze goed door de olie. Laat in ca. 40 minuten gaar worden. Dit kan van tevoren gedaan worden. Fruit in een ruime pan uien, als ze glazig worden het vuur lager draaien en de uien 10 à 15 minuten laten bakken tot ze lichtbruin en gaar zijn. Zet het vuur weer wat hoger, voeg de biet in stukken toe samen met wat knoflook, en voeg water toe tot alles net onder staat. Laat ongeveer 7 minuten koken, en pureer met de staaf mixer of keukenmachine. Voeg naar smaak gehakte verse dille, basilicum of bieslook toe. Serveer met een schepje zure room.

Kan ook gekoeld geserveerd worden.

 

Biet Alain Passard

Verwarm de oven voor op180 cº.Maak van grof zeezout (u heeft zomaar een kilo nodig) en water een papje dat stevig genoeg is om te vormen. Denk aan de zandkastelen substantie. Maak zeker niet te nat, omdat het zout dan de biet binnen dringt. Vorm hier in een platte schaal een bodem van en leg er de biet op, pak deze helemaal in met de zoutkorst. U kunt alle bieten samen in een zout korst doen of er individuele porties van ‘kleien’. Zet de schaal in de oven van en bak , afhankelijk van de grote van de biet, 40 à 60 minuten. Breek met een hamer (na er eventueel een gaatje in te maken met bv. een priem) de korst open en serveer de bietjes ,die geheel in hun eigen vocht gegaard zijn. Geef er hoogstens een beetje lekkere olijfolie bij.

Door de volle smaak van de biet de moeite meer dan waard.

Hoewel de hamer een imponerend spektakel aan tafel oplevert, kan ik me voorstellen dat u hier niet altijd zin in hebt, voor een soortgelijk resultaat kunt de bietjes ook poffen;

 

Gepofte biet

Pak de bieten per stuk in aluminiumfolie of doe ze met olijfolie, P/Z en eventueel knoflook in een ovenschaal die u afdekt met aluminiumfolie en laat in ca. 40 minuten (alweer afhankelijk van de maat biet) gaar worden.

 

Gevulde bieten

 

Verwarm de oven voor op 180cº.Hol de bietjes uit met een pomme parisien boortje of theelepel. Fruit uien, knoflook en fijngesneden wortel groente zoals, meiraap, koolrabi of natuurlijk wortel, voeg kruiden zoals tijm of salie naar smaak toe. Laat een paar minuten samen bakken, maak op smaak met P/Z. Roer er, van het vuur af, evt. een ei door voor extra stevigheid. Bestrijk een ovenschaal met olijfolie schep de vulling in de bietjes en zet ze in de ovenschaal. Bak ca. 15 minuten, of langer als u bieten gaarder wil. Schep er naar wens wat zure room over.

Onze Duitse buren vullen de bieten met gehakt (rauw, zodat het in de biet gaart)

 

Gevulde bietjes als salade of koud bijgerecht

Pof of rooster de bietjes, en hol ze als ze afgekoeld zijn uit met een pomme parisien boortje of theelepel. Maak het vruchtvlees naar wens aan en vul de bieten hiermee.

Om het bietenvlees mee aan te maken;

Traditioneel met stukjes appel en rauwe ui,aangemaakt met (cider)azijn, P/Z.

Met haring, bosui, zure room, P/Z.

Met uitgesneden partjes sinaasappel, fruit een ui, voeg als hij glazig is de partjes sinaasappel toe, strooi er wat suiker over. Blus af met (Balsamico) azijn en laat carameliseren.

 

Bietensalade

Snij de biet in blokjes of repen, fruit een ui en voeg de biet en knoflook toe. Bak tot alles glanst, blus af met (balsamico) azijn. Laat de azijn even inkoken. Laat afkoelen, serveer met fijngehakte bosui of saus van zure room en gepofte knoflook.

Om klassieke bietensalade met appel zilveruitjes en augurk  luchtiger te maken er (veld)sla bij mengen.

 

Bietenchips

Snij de biet in dunne plakken en frituur tot ze goudbruin zijn. Zouten terwijl ze nog warm zijn. Als snack of als knapperig bestanddeel van een salade.

Als u de biet in iets dikkere plakken snijdt kunt u ze ook op platen in de oven roosteren. Vet de bakplaat in en verspreid de bieten zonder ze te laten overlappen, rooster ze op 200 cº als ze na ca. 10 minuten bruin zijn omdraaien en de andere kant ook bruin laten worden.

Eventueel bestrooien met kerrie, 5 spice powder, ras el hanout, chilipoeder of garam massala

 

Bietenpuree

Fruit in olijfolie ui en knoflook, voeg hier gesneden biet aan toe (en evt. ontpitte, ontvelde tomaat) blus na een paar minuten af met rode wijnazijn. Roer goed los van de bodem en laat zachtjes garen. Doe het mengsel in de keukenmachine (of een hoge mengbeker voor de staafmixer) voeg een schep crème fraîche, P/Z toe en laat 2 minuten draaien voor een schuimiger geheel nog een scheut groente of kippen bouillon mee laten draaien. Kruiden naar gelang van de toepassing.

Bv. als garnituur bij wild, maar ook bij pasta of  (gepofte)aardappel

 

Bietenflan

Verwarm de oven voor op 200cº. Maak bietenpuree en laat deze afkoelen. Meng per 150 gram gebruikte biet 1 ei en een 1/2 dl. room door de puree. Maak op smaak met P/Z en basilicum. Vet lage vormpjes in en schep hier het mengsel in, zet de schaaltjes bain marie in de oven en laat in ca. 25 minuten garen. Stort elke flan op een bord en druppel er bieten siroop omheen.

 

Bietensiroop

Doe een laag suiker in een brede pan, giet er bietensap met een klein scheutje blanke azijn op tot de suiker1/3 van het totale volume bepaalt. Laat op zacht vuur carameliseren zodat er stroop ontstaat. Let op dat hij niet onverwacht verbrand. Meng als het wat afgekoeld is met 2 delen lekkere olijfolie. Druppel als smaakmaker om gerechten heen, de bolletjes bietensiroop blijven dan mooi in de olie liggen. Of gebruik als dip bij brood.

 

Bietenkoekje

Maak beslag van 2 eieren en 40 gram bloem met kruiden naar smaak (mediterraan of juist Indiaas). Rasp hier rauwe biet doorheen en laat min. 20 min staan zodat de kleur goed intrekt. Verhit wat olie in de koekenpan en schep met een soeplepel (of zet een ring in de pan, voor nettere koekjes) kleine hoeveelheden in de pan, bak aan beide kanten licht bruin. Als u een wafelijzer of poffertjes pan heeft kunt u deze gebruiken om het beslag in te bakken. Evt. bestrooien met geroosterde sesam. Serveer bv. met gepofte knoflook.

 

 

 

 

 

 

1 opmerking:

  1. Dag,
    Wat een fijne groenteblog (door collega Theo op gewezen). Heerlijke inspirerende recepten. Fijn dat groente de basis is. Het lijken me hanteerbare recepten. Heerlijk ik ga me verheugen op de knolserderij en de bietjes die nu weer opgegraven kunnen worden.
    Ellie

    BeantwoordenVerwijderen