dinsdag 5 januari 2010

Pompoen

Pompoen, algemeen

Jong geoogste pompoen hoeft niet geschild te worden, de schil wordt net zo zacht als die van een courgette, oudere pompoenen zijn het makkelijkste met een dunschiller te schillen.

Pompoen kan bijna overal voor gebruikt worden, natuurlijk in curry maar bijvoorbeeld ook door risotto of pasta met olie, knoflook en pepertjes of als vulling voor ravioli. Ook lekker als stamppotje;

Pompoenstamppotje

Kook de pompoen gaar en roer er wat olijfolie of crème fraîche door, maak op smaak met P/Z. Wel stampen maar niet te fijn. Laat wat grovere stukken zitten.Een deel pompoen (met rucola) door de aardappelpuree roeren kan natuurlijk ook.

 

Pompoensoep

Fruit een ui en voeg knoflook, salie, rozemarijn of oregano en blokken pompoen toe, bak tot alles glanst, voeg  water met bouillonpoeder toe tot alles ruim onderstaat. Laat zachtjes koken tot de pompoen gaar is, pureer met de staafmixer of in de keukenmachine.Voeg eventueel room toe die u wel mee verwarmt maar niet meer aan de kook brengt. Breng op smaak met P/Z.

Als variatie kunt u met de ui ook gember,rode peper, kerrie komijn ed. mee laten bakken, dan eventueel de helft van het water vervangen door kokosmelk.

Ook kunt u tomaten meebakken,  garneren met bv. verse basilicum

 

Geroosterde pompoen

Verwarm de oven voor op 180 cº.De pompoen in blokken snijden, in een ovenschaal olie, P/Z en knoflook mengen met de pompoen. Eventueel kruiden (van Indiaas tot Italiaans) toevoegen en in ca.15 minuten (afhankelijk van de pompoensoort) laten roosteren in de oven. Af en toe omscheppen. Lekker met bv. linzen die als ze gaar zijn op smaak zijn gemaakt met citroensap, knoflook , zout en flink wat gemalen peper.

 

 

Pompoensoep met pistou

Doe in een ruime pan 2,5 liter water met de volgende gesneden groentes, 2 preien, 175 gram wortel,350 gram aardappel, 300 gram pompoen,,175 gram ui, 500 gram gedopte witte of tuinbonen,1 selderijstengel,175 gram sperciebonen, 2 courgettes,laurierblad,tijm en 100 gram korte pasta. Breng aan de kook en draai daarna het vuur laag zodat de soep zachtjes gaar pruttelt.

Maak ondertussen met een vijzel of keukenmachine de pistou van 4 grote tenen knoflook,90 gram geraspte parmesan en 1 grote ontvelde tomaat zonder vruchtvlees (kan in de soep) en olijfolie tot een pesto achtige consistentie P/Z.

Als alle ingrediënten gaar zijn is de soep klaar, serveer de pistou er los bij zodat je deze aan tafel  door de soep kan mengen of op brood kunt smeren.

Nodig buren of toevallige voorbijgangers uit, er is genoeg

 

Pompoensoep in de schil

Snij het kapje van de pompoen en verwijder met een lepel of pommes parissiene boortje de pitten, maak daarna het vruchtvlees los zonder de schil stuk te maken. Fruit in een ruime pan gesnipperde ui, knoflook en evt. een verse peper met de stukken pompoenvlees.Desgewenst ook nog aardappel toevoegen. Giet er groente bouillon op tot alles ruim onderstaat, laat zachtjes gaar koken en pureer met de staafmixer of in de keukenmachine (geeft meer geklieder), schenk er een scheut room of crème fraîche bij en laat dit even mee verwarmen.Meng er flink wat fijngehakte basilicum door P/Z en giet terug in de pompoen.

Serveer met (knoflook) croutons.

Er kunnen ook rode paprika’s en tomaten mee gebakken worden. Of juist kerrie massala, en op het laatst bosui neem dan naan brood ipv. Croutons.

 

Nieuw-Zeelandse pompoen- koolraap soep

Fruit in een ruime pan rode en witte ui, als ze glazig zijn in blokjes gesneden pompoen en koolraap (herfst, meiraap of knolselderij kunnen ook) toevoegen. Strooi er kurkuma en kerriepoeder over en bak onder voortdurend omscheppen een paar minuten. Giet er groentebouillon op tot alles ruim onderstaat en breng aan de kook, draai het vuur lager en laat de groentes gaar worden. Snij ondertussen rode ui in dunne reepjes en laat deze op laag vuur carameliseren, pas op voor verbranden maar geef wel genoeg tijd om echt te carameliseren, blus af met granaatappelsiroop, cranberrysap of desnoods balsamico azijn met wat suiker, en haal van het vuur als dit verdampt is.

Als de pompoen gaar is een klein scheutje room en dikke (Griekse) yoghurt toevoegen en kort meeverwarmen. Schep de soep in kommen of borden en verdeel de ui erover. Naar smaak feta door de soep kruimelen

 

 

Gebakken pompoen met tomaten saus

Snij de pompoen in blokken en bak hem rondom in olie, schep uit de pan.Doe weer een scheutje olie in de pan, fruit ui tot hij glazig is voeg knoflook en  gesneden verse peper toe. Als deze licht gebakken zijn afblussen met rode of witte wijn,voeg tomaat in stukken (of gepelde bliktomaten) toe. Goed losroeren van de bodem van de pan en een paar minuten op hoog vuur in laten koken.Doe de pompoen terug in de pan en zorg dat alles kookt, draai het vuur lager en laat de pompoen in ca.10 minuten gaar maar niet papperig worden.P/Z

Op smaak maken met verse kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano, salie ed.

Of serveer met knoflook en munt die met yoghurt tot saus zijn geroerd.

Of bestrooi met basilicum en geraspte parmesan.

Of gebruik in plaats van tomaten verse cranberry’s met (sinaasappel of hun eigen) sap en bestrooi met pistachenoten.

 

Pompoentaart

Verwarm de oven voor op 180 cº. Fruit een ui tot hij glazig is, voeg pompoen in blokjes en knoflook toe. Laat naar smaak Italiaanse kruiden of chilipoeder meebakken.Voeg P/Z toe en bak een blikje tomatenpuree mee, blus af met witte wijn. Breng aan de kook en laat een paar minuten doorpruttelen. Bekleed ondertussen een ronde vorm met korstdeeg, schep in het midden hiervan het op smaak gemaakte pompoen mengsel, verdeel de pompoen zo dat de buitenste rand van het deeg nog een beetje over het mengsel gevouwen kan worden.  Zet de taart in de oven en bak 50 à 60 minuten, tot het deeg mooi bruin en de vulling goed gaar is.Laat iets afkoelen voor het snijden.

 

Pompoen empanada’s

Verwarm de oven voor op 200cº.Maak korstdeeg en zet dat koud weg.Bladerdeeg,kan ook.

Schil, indien nodig, de pompoen en snij hem in blokjes. Fruit in een ruime pan ui, voeg daar knoflook en de pompoen aan toe. Voeg gewenste kruiden toe, van Mediterraan tot Indiaas,en bak tot de pompoen gaar is, evt. een klein scheutje bouillon toevoegen.Haal van het vuur en maak op smaak met P/Z. Voeg 1 à 2 eieren toe,afhankelijk van de hoeveelheid vulling, voor de stevigheid. Maak rondjes , of vierkantjes van het korstdeeg en schep er de goed afgekoelde vulling in. Als de vulling nog warm is zal hij het deeg slap maken. Vouw dicht en knijp met duim en wijsvinger (of druk met de tanden van een vork) de randen goed dicht.Bestrijk een bakblik met olie en bak de empanada’s hierop in 20 à 30 minuten gaar en goudbruin. U kunt ze voor het bakken met eigeel insmeren, of na het bakken met olijfolie voor een mooie glans. Afhankelijk van de gekozen maat geschikt als snack, bijgerecht of hoofdgerecht met een gevulde salade erbij

 

Gevulde spaghetti pompoen

De pompoen halveren, zaden verwijderen en met een lepel er het vruchtvlees eruit schrapen. ( Dit is wel een krachtsinspanning, dus u kunt hem ook eerst koken ca. 15 à 20 min. Met een vork controleren of hij gaar is). Het vruchtvlees met een vork tot spaghetti ‘uit elkaar trekken’ en aanbakken met ui en knoflook afblussen met witte wijn en in een paar minuten gaar laten worden P/Z . Terug scheppen in de pompoen en serveren met goed gevulde (tomaten)saus

 

Zoetzure pompoen

Breng 3 dl. blanke azijn, 9 dl. water, takje rozemarijn en 600 gram suiker aan de kook, tot de suiker is opgelost. Voeg er een halve, van zaadjes ontdane en gesneden, verse peper aan toe en haal van het vuur. Laat afkoelen. Schil de pompoen en snij er met de kaasschaaf plakken van en laat deze min. 15 minuten in de marinade staan. Door het zuur wordt de pompoen vanzelf gaar. Rol de plakken op tot rozen en gebruik ze op salade of bij een warm gerecht dat wat verfrissing kan gebruiken.

Of maak een fijn gesneden mengsel van sla, bosui, tomaat feta oid. en rol dit in de pompoen tot je een canneloni/sushi hebt. Snij deze evt. weer in plakjes die rechtop geserveerd kunnen worden.

 Tarte Tatin van pompoen

 Verwarm de oven voor op 220 ºC. Maak een harde wener deeg (zie basisrecepten) en laat dit twee uur rusten in de koeling. Beboter een dichte taart vom met ruim boter, strooi hier 60 gram suiker in. Snij mooie plakken van de pompoen en leg deze dakpansgewijs in de vorm. Verdeel hier nogmaals 60 gr. suiker en 80 gr. boter in vlokjes over. Leg er het deeg, dat tot 3mm. Is uitgerold overheen, en duw het ook tussen de randen om later een zijkant te hebben. Bak de taart in 30 à 35 min. Haal uit de oven en zet er een bord op dat ruim genoeg is, draai de taart om. Mocht hij nog niet helemaal gecarameliseerd zijn, zet dan nog even in de oven zonder hem weer om te draaien.

Serveer heet tot lauw warm, evt. met wat créme fraîche.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten