dinsdag 5 januari 2010

Water- en Winterkers

Per seizoen wisselt de beschikbaarheid, maar water, winter en landkers zijn zo nauw verwant dat u ze rustig voor elkaar kunt vervangen, voor de leesbaarheid hou ik het bij waterkers.

Waterkers salade

Snij komkommer in julienne, of halveer hem, verwijder het zaad en snij er plakken van 4mm. Van. Wat u mooier vindt, bestrooi met zout. Doe in een bak en giet er kruiden azijn over, laat min. 24u in de koeling staan. Neem evenveel waterkers als fijne frisée sla. Meng met julienne van stevige appel, en geroosterde of gerookte amandel en de ingelegde komkommer  luchtig door elkaar. De salade hoeft geen vinaigrette, als u dat toch wenst maak deze dan op basis van het komkommer zuur.

Waterkers soep

Snij van 3 bosjes waterkers de grofste stelen eraf, hak de rest grof maar hou een paar topjes apart voor de garnering.Snij 3 aardappels in blokjes en zet ze aan in boter met gesnipperde ui en knoflook, laat 5 min, zachtjes bakken. Voeg de helft van de waterkers toe en giet er groente of kippen bouillon op tot alles ruim onder staat (ca 2 liter).Laat zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn.Pureer ondertussen de rest van de waterkers met 100 ml. room en 2 eidooiers . Voeg dit van het vuur af aan de bouillon toe, zet terug op laag vuur totdat het geheel gebonden is, laat niet meer aan de kook komen, P/Z. Garneer met de topjes

 

Nobu´s Japanse waterkerssalade, met waterkers dressing

Maak krullen van wortel en udo (of neem hiervoor rettich oid.) door er met de dunschiller lange plakken van te schaven. Snij deze in de lengte tot slierten van 1 cm. breed. Wikkel de slierten om een staafje van 1 cm dik. Zet tot gebruik in ijskoud water in de koelkast. Rooster 2 eetlepels zwart sesamzaad. Verwijder de dikke steeltjes van 150 gram waterkers, blancheer deze om dressing mee te maken. Meng ze met de staafmixer, met 2 eetlepels zeezout, 1/2 eetlepel zwarte peper uit de molen, 1 dl. rijstazijn, 1/2 dl. druivenpit-olie. Meng de zaadjes met de waterkers bladeren en de dressing, haal de wortelkrullen van de staafjes en leg deze op de salade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten