dinsdag 26 januari 2010

Boerenkool

-

Boerenkoolsoep

Zet een ruime pan op laag vuur en bak in een laagje olijfolie fijngesneden knoflook in ca. 10 min, schep als hij goudbruin is uit de olie en hou apart. Fruit in de olie sjalot tot ook deze goudbruin is, voeg in blokjes gesneden aardappel en een laurierblad toe, schep steeds goed om en laat ca. 5 min. bakken.Voeg blokjes (blik) tomaat toe, giet er water op tot alles ruim onderstaat en breng aan de kook, voeg grof gesneden boerenkool toe, als de soep weer kookt het vuur laag draaien P/Z en 20 à 30 min. door laten koken. Maak op smaak.

Voor een pittigere soep een fijngesneden pepertje of bakchorizo mee fruiten met de aardappel.

Topinambour

Lijkt qua structuur en smaak wat op aardappel maar er zijn ook mensen vinden dat hij meer op artisjok lijkt (in het Engels heet hij ook Jerusalem Artichoke). Door zijn milde smaak is hij geschikt als garnituur door bijvoorbeeld de helft van de aardappel voor gratin of puree ermee te vervangen.

 

Topinambour-beignets

Schrob de topi's goed schoon en blancheer tot ze net gaar zijn. Maak een beslag, zie basis/bier haal ze hier doorheen en frituur ze. Laat uitlekken op keukenpapier. Als snack of garnituur bij het hoofdgerecht.

 

Topi torentjes

Verwarm de oven voor op 200cº. Schrob de topi's goed schoon en snij ze in dunne plakken. Giet een dun laagje olijfolie op een bakplaat, strooi er gehakte knoflook, rozemarijn, P/Z over. Haal de plakken topi door de olie en spreid ze uit op de bakplaat. Rooster in ca. 8 minuten. Fruit ondertussen ui en in ringen gesneden prei, blus af met witte wijn, (naar smaak wat room) en laat dit zachtjes pruttelen).

Leg op ieder plakje topi een schepje prei en stapel op elkaar tot de gewenste hoogte, eindig met een onbelegd plakje.

Smaak variaties voor door het prei mengsel; gedroogde tomaat, blauwe kaas, basilicum, kappertjes etc.

 

Topinambour friet

Snij de topi's in de lengte tot friet en blancheer ze tot ze net gaar zijn, giet ze af en laat goed uitdampen.  Snij aubergine in kleine blokjes P/Z. Fruit in olijfolie, chili- vlokken, komijnpoeder en knoflook, als de knoflook goudbruin is de aubergine toevoegen en rondom bakken. Goed losroeren vanaf de bodem en er een flinke scheut water bij gieten, op half hoog vuur met gesloten deksel laten koken. Af en toe roeren. Haal na ca. 8 min.  de deksel van de pan, omscheppen en zonder deksel het vocht laten verdampen, laat afkoelen en er dikke (Griekse ) yoghurt door roeren, goed op smaak maken. Frituur de topi's en serveer ze met de saus.