dinsdag 5 januari 2010

Snijbiet

Zie ook spinazie, traditioneel worden deze groentes vaak samen of in plaats van elkaar gebruikt

 

 

Snijbiet, bijna puur

Snij de snijbiet stelen in reepjes, zoals bleekselderij, of laat hem grover. Snij het blad ook mee, maar hou dit apart. Fruit een ui, voeg als hij glazig is knoflook en snijbiet stelen toe. Laat twee minuten ,ondertussen roerend, bakken en voeg het blad toe, Laat nog een minuut bakken, maak op smaak met P/Z.

 

Groene soep van spinazie en snijbiet

Snij 125 gram spinazie en 100 gram snijbiet fijn en zet met gesnipperde ui, knoflook,en evt. zuring aan in een ruime pan. Giet er 1 liter water op en laat aan de kook komen, draai het vuur laag en laat de snijbiet zachtjes garen. Klop 2 à 3 eidooiers los in een pan en doe hier een scheut snijbiet soep bij, laat samen dik worden op laag vuur, zonder te koken. Goed los maken van de bodem met een houten lepel. Giet terug bij de rest van de soep zodat deze mooi bindt. De soep langzaam op de gebonden dooiers schenken kan ook P/Z. In het klassieke recept doet u onderin een soep terrine (of een kom per persoon) een snee brood en schenkt u de hete soep hierop. Wordt ook wel met in de soep gepocheerd ei geserveerd.

 

Mellinda’s Pie van snijbiet

Oven voorverwarmen op 200cº, een platte vorm bekleden met (blader)deeg, prik het deeg in met een vork, doe er bakpapier op en stort dit vol met gedroogde bonen (blinde vulling). Bak in ca. 20 min gaar, verwijder de blinde vulling en papier. Uien en knoflook glazig fruiten met de gesneden snijbiet. Van het vuur halen en er gesneden sud ’n sol of andere gedroogde tomaten, pompoen, pijnboom of andere pitjes doorheen mengen P/Z. Voor een smeuïger pie er crème fraîche door mengen. Mengsel in de deegbodem scheppen en afdekken met 2 à 3 op maat gesneden vellen filodeeg.  Bestrijken met zachte boter en afbakken tot goudbruin en krokant. Omdat het filodeeg bros wordt is het moeilijk nette punten te snijden, individuele taartjes zijn daarom aan te bevelen.

Bodem en vulling kunnen ook van te voren gemaakt worden, houdt de vulling dan apart en schep hem pas op moment van gebruik in het deeg en dek dan af met filo.           

 

Snijbietpakketjes

Neem per persoon een lange stengel snijbiet met groot blad, kleintjes kunnen in de vulling. Blancheer de stelen tot ze buigzaam zijn,de bladeren zo kort blancheren dat ze net gaar zijn maar wel heel blijven. Leg de stengels ruim uit elkaar op het aanrecht en leg er een blad bovenop, schep 4cm. boven de onderkant van het blad warme ragout. Hou de zijkanten vrij. Neem ragout van bv. paddestoelen of gedroogde tomaat met geitenkaas (zie basis recepten) vouw dicht als een enveloppe, eerst de onderkant over de ragout leggen dan de zijkanten over de ragout vouwen en voorzichtig dichtrollen. Zoals bij een enveloppe of loempia. De stengel komt er in het midden omheen voor de stevigheid en het mooi.

                                                                                                                                   

Snijbiet gevuld met rijst en kikkererwten

Blancheer de snijbiet bladeren kort, maar net lang genoeg om ze te kunnen vormen. Leg ze uit op het aanrecht. Maak een vulling van gare rijst, de gesneden stelen van de snijbiet, grof gehakte kikkererwten,bosui,beetje citroensap, P/Z en kruiden naar smaak. bv. munt, komijn of mediterrane kruiden.Vet een ovenschaal in die op het gas kan, als de branders van het fornuis niet groot genoeg zijn kunt u het ook in de oven zetten op 170cº. Leg in de schaal plakken tomaat, gesnipperde ui en gehakte knoflook. Schep de rijst vulling op de bladeren en vouw dicht (zoals bij snijbiet pakketjes), leg de gevulde bladeren op de tomaten, betrooi met P/Z en giet er groentebouillon en citroensap over ,tot er een bodempje in de schaal staat. Laat op zacht vuur sudderen tot de saus is ingekookt.

 

Snijbiet met sinaasappel

Snij de stelen van de snijbiet in schuine stukken, snij de bladeren maar hou deze apart.

Fruit sjalotjes in olijfolie voeg twee scheppen suiker toe, laat 1 minuut opstaan. Voeg uitgesneden partjes sinaasappel toe en zet het vuur laag, laat in ca. 10 minuten carameliseren. Af en toe met een platte spaan de roeren zodat de caramel niet verbrand. Roer er een scheut (sherry) azijn en de snijbiet stelen door. Laat de stelen twee minuten garen en voeg het blad toe, roer goed door de rest van de ingrediënten. Draai het vuur uit, en laat nog een paar minuten staan met de deksel op de pan. Maak op smaak met Z en flink P, warm of afgekoeld als salade serveren.

 

Snijbiettaart

Verwarm de oven voor op 190 cº. Fruit achtereenvolgens ui, knoflook en gesneden snijbiet (ca.10 stengels). Strooi er P/Z over en laat een paar minuten zachtjes bakken, maar niet bruin worden.Voeg evt. 3 hardgekookte eieren in stukjes toe, en haal van het vuur. Meng 2,4 dl. yoghurt of zure room, 3 eieren en een halve theelepel bakpoeder tot een beslag.Vet een oven schaal van 30 cm. in en giet hier de helft van het beslag in, schep daar de snijbiet op, dek af met de rest van het beslag en bak in ca. 45 minuten goudbruin. Laat even afkoelen voor u hem snijdt.

Kan in plaats van met snijbiet ook met bv. boerenkool, savooienkool of paddestoelen.

 

Bonen met snijbiet

Fruit in een ruime pan ui, voeg de gesneden snijbiet stelen toe. Schep goed om, voeg borlotti, tuin of andere bonen toe met wat knoflook en oregano. Voeg de snijbiet bladeren toe, schep nogmaals goed om en blus af met bouillon,  P/Z, laat op zacht vuur de bonen in ca 8 min. garen, meng er wat citroensap en parmesan door P/Z. Serveer als lauw warme salade met grote croutons of warm met bv. rijst.

 

Risotto met snijbiet

Zet in een ruime pan met dikke bodem ui en risotto rijst aan in olijfolie. Voeg voor de rijst gaat verkleuren prei ringen en gesneden stengels van de snijbiet toe. Bak kort mee, blus af met een schep hete groentebouillon met een extra laurier blad. Roer goed los vanaf de bodem en laat pruttellen tot de bouillon is opgenomen. Herhaal nog 2 à 3 keer. Voeg de gesneden bladeren van de snijbiet toe en roer deze goed door de rijst, blijf ook bouillon toevoegen tot de rijst net niet gaar is. Schep er dan mascarpone P/Z en geraspte parmesan door. Laat van het vuur af nog 5 minuten staan met gesloten deksel, door de vrijkomende stoom vindt de laatste garing plaats. Bestrooi op het bord met nog wat parmesan snippers. Voeg  naar smaak gedroogde tomaat, olijf, kappertjes, olijven en of artisjokharten toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten